Süntanrek

Madagaszkári kis süntanrek (Echinops telfairi)

A süntanrek furcsa teremtmény: tüskés, mint a süni, fára mászik, mint a macska, csicsereg, mint a madár. Az egyik legősibb emlősfajok egyike, a lamantin, az elefánt és az aranyvakond rokona.
Testhossza 12-18 cm, súlya 110-230 g közötti. Apró, gomb szeme, hosszú, cickányszerű orra, és édes kacsafarka van.

Élőhelye:Madagaszkár szigetének északi és keleti száraz erdőségei, a sztyeppés területek és folyópartok. Csak itt őshonos. Néha egyedül, de többnyire csoportokban megy élelem után. Táplálék keresése közben szokatlanul gyorsan mozog és akár 3 méter magasra is felmászik. A természetben 3-5 évig, de terráriumi körülmények között 10-12 évig is élhet. Magyarországon évek óta foglalkoznak a tenyésztésükkel, ennek ellenére mégis ritka kiskedvencnek számít.

Tartási körülmények: fa- vagy üvegterráriumban javasolt a megfelelő élőhely kialakítása, melynek alapterülete legalább 100×50 cm legyen. Az aljára forgácsot vagy mulcsot szórjunk. Az egyik sarokba célszerű egy kis cicaalmos tálcát tenni, amibe piszkíthat, egy másik alomtálcába vagy ládácskába érdemes csincsillahomokot tenni, hogy kedvére tisztálkodhasson tanrekünk. Egy másik sarokba tehetünk köveket, gyökereket, mászófákat, vastagabb kötelet, hogy mászási lehetőséget biztosítsunk számára. Szükség lesz még egy kis fakuckóra, nagyobb itatótálkára, egy etetőtálra és egy mókuskerékre. A meleg nyártól eltekintve kell egy hőforrás, mert a tanrek nem tudja megfelelően szabályozni a testhőmérsékletét, nagyon gyorsan le tud hűlni. Hogy egészséges maradjon és jól érezze magát, állandó kellemes meleget kell biztosítanunk, kb 25-28°C-ot. A terrárium elhelyezésénél kerüljük a huzatos helyeket.

Táplálás: fontos a változatos étrend, melyen szerepeljenek rovarok (lisztkukac, tücsök, gyászbogárlárva, viaszmoly lárva, pettyes csótány), néha joghurt, túró, száraz vagy konzerves macskatáp, főtt- vagy sült tojás, párolt hal, főtt húsok, édes gyümölcsök és zöldségek ( pl.: alma, banán, dinnye, barack, papaja, avokádó, körte, eper, sütőtök, uborka, paprika, paradicsom) Friss ivóvíz mindig legyen a tanrek előtt, ha lehet, nyitott tálkában!

Viselkedés: a nap legnagyobb részét lustálkodással tölti, a leghihetetlenebb helyzetekben képes aludni . Alapvetően kedves, barátságok állatka, aki szereti a pocakját a tenyerünkbe fúrva felmelegíteni, némi szunyókálással egybekötve. Nagyon tiszta, naponta akár többször is átdörzsöli a tüskéit, bőrét a tenyerébe fellapátolt csincsillahomokkal. Ez irtó vicces tud lenni, akárcsak a mókuskerék hajtása. Olykor csak aláfekszik és a lábaival lökdösi a karikát. Egyes külföldi szakirodalmak szerint, ha veszélyben érzi magát és lehetetlen a szabadulás, hátrahagyja a tüskéit. Magam ilyet még nem tapasztaltam, szerencsére nem érezték magukat veszélyben az állatkáim.
A nemek meghatározása nehéz, akkor lehetünk a legbiztosabbak a dologban, amikor az első téli álom után ivaréretté válik a tanrek. Ilyenkor árulkodó a viselkedése és a külső jegyek is kifejezettebbé válnak.

Passzív időszak: kb. novembertől márciusig részleges téli álmot alszanak, ilyenkor csak néha kelnek fel, hogy némi vizet és tápot vegyenek magukhoz, ezért azt a téli alvás ideje alatt is biztosítsuk, hátha szükség lesz rá. A testhőmérsékletük lecsökken, szívverésük, légzésük, anyagcseréjük lelassul. Direkt ébresztgetni, zargatni nem szabad, mert a teljes ébredéshez rengeteg energia kell. Ha tavaszra elfogy az ősszel elraktározott zsírtöbblet, sajnos előfordulhat, hogy a kis süntanrek nem tud felébredni, amikor itt lenne az ideje.

Egészség: a megfelelően gondozott és táplált tanrek erős, egészséges, kevésbé hajlamos a betegségekre. Külön vitaminkiegészítésre nem szorul, alkalmanként Immunovetet adhatunk neki az eleségre szórva vagy Jolomaxot/Jolovitet az ivóvízbe cseppentve vagy esetleg Vetri DMG-t a szájába cseppentve 5-7 napig.


Forrás: Deákházi Sünkuckó Törpesün és Süntanrek Tenyészet