… gondozása

Féregtelenítés

A süniket javasolt három havonta féregteleníteni. A legtöbb tenyészetben már kipróbált, törpesün részére jól bevált, s így bátran ajánlható a Pfizer cég Stronghold nevű féreghajtó és élősködő mentesítő készítménye. A cicáknak készült „rózsaszín”, 15 mg-os kiszerelésűt válasszuk. Ebből egy cseppet kell a süni bőrére cseppenteni. Húzzuk szét a tüskéket a fején a választéknál, s ide cseppentsünk egy cseppet! Ha a sünink kissé túlsúlyos, javasolt 250 g-onként egy cseppel számolnunk. 🙂

Fürdetés

A törpesün gyakori fürdetése nem szükséges, és nem is ajánlott, mert szárítja a bőrüket. Ha piszkosnak találjuk a sünit, például kakis lesz a lába a futókerékben, érdemes először megpróbálni egy nedves törlőkendővel megtisztítani. Akkor kell fürdetni, ha mégis valahogy nagyon összekoszolják magukat, világos színű süniknél ez nyilván feltűnőbb. Kézmeleg vízzel, óvatosan mossuk meg a sünit, a tüskéket egy fogkefével tudjuk legegyszerűbben megtisztítani. A törpesünik általában nem félnek a víztől, de ha kedvencünk mégis tiltakozik, kezdjük először csak nagyon alacsony vízzel a fürdetést, és fokozatosan emeljük a vízszintet. Ha első alkalommal a tenyerünket a hasa alá csúsztatjuk, nagyobb biztonságban érzi magát. 🙂 A fürdővízbe könnymentes babasampont is tehetünk.

A másik lehetséges módszer a zuhanyoztatás. Miután benedvesítettük a sünit, babasamponnal óvatosan dörzsöljük meg a hasát, a tüskés hátát pedig fogkefével tisztítsuk meg. Leöblítés után törölközővel alaposan szárítsuk meg. A tüskés rész nehezebben szárad.

Körömápolás

Néha előfordul, hogy a süninek túl hosszúra nőnek a karmai, bár többnyire eleget kaparásznak hozzá, hogy kellően elkoptassák őket. Ha ez mégsem lenne elegendő, rövidebbre kell vágni őket. Erre a célra lehet kapni kifejezetten kisállatokra méretezett karomvágó ollót, de megfelel a sima körömvágó olló vagy körömcsipesz is. A karmoknak csak az élettelen, általában fehér részét szabad levágni, a rózsaszínes részbe, ahol hajszálerek vannak, nem szabad belevágni! Ha mégis megsértettük a süni ujját, mártsuk gyorsan sebhintőporba, pillanatok alatt eláll a vérzés.
Tipp: ha pár percre 2-3 cm magas kézmeleg vízbe állítjuk a sünit, megpuhul a karom rész, könnyebb lesz vágni, illetve a patyolattiszta ujjakon könnyebben dolgozunk, jobban látszik az élő rész. 😉