… etetése

A sünik étrendjének összeállításakor  törekedjünk  változatosságra. Szeretik a prémium minőségű száraz vagy konzerv kutya, macska, esetleg vadászgörény eledelt (Hill’s, Eukauba, Iams, Acana, Royal Canin, Orijen, Sheba, Gourmet Gold) , édes gyümölcsöket-zöldségeket (banán, alma, paradicsom, édes paprika, répa, sütőtök, cékla, dinnye, barack, szilva), ízeltlábúakat, férgeket, (tücsök, szöcske,  gyászbogárlárva, lisztkukac, giliszta) puhatestűeket (csiga),  főtt (ritkán nyers) darált marha  vagy szárnyas húst, kevés májat, naposegeret, főtt vagy szárított halat.

1.) Élő eleség:

A sünök rovarevő állatok. Természetes környezetükben többek között lárvákat, petéket, kifejlett rovarokat fogyasztanak, amik magas fehérjetartalmuk mellett az általuk elfogyasztott zöldfélékből teljesértékű vitaminnal is ellátják őket. Nem így a mesterséges körülmények között nevelkedő, boltban vásárolt élő táplálékállatok (lisztkukac, barna tücsök, gyászbogárlárva, argentin csótány, viaszmoly lárva, rózsabogár lárva, szopós egér…). Ezek etetésekor ne feledkezzünk meg a megfelelő vitaminbevitel biztosításáról.

2.) Nyers hús és tojás:

Legnagyobb kedvenc a nyers darált csirkenyak. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy teljesen friss, inkább főzzük meg. Beltartalmi értékei vetekszenek az élő eleségével, húsában fehérje, a zúzott csigolyákban kálcium, a velőben zsírok, vitaminok és nyomelemek vannak. E mellett a darált csirke, pulyka, kacsa vagy marhahúst, a nyers vagy párolt szálkamentes halat, a tojást nyersen, sütve vagy főzve is szeretik.  A sertéshús magas zsírtartalma miatt nem igazán javasolt. A szárított fehérhal, a főtt csirkemáj és szív is lehet kedvenc, gazdagítsuk velük nyugodtan sünink étlapját.

3.) Tápok:

Bár léteznek speciálisan sünöknek készült tápok is, (Vitakraft gyártja) de inkább válasszuk jobb minőségű kutya,- macska- vagy görénytápokat inkább a kis tűpárnáknak. A sünitápot minden  állatboltos ajánlja ugyan, de valójában “kerti” süniknek való a zsírtartalmát tekintve.  Bevallom, én is vettem, nehogy szó érje a ház elejét, de az enyéim inkább csak szagolgatják, aztán kiborítják a tálkából. :)
A tápok lehetnek szárazak vagy húsos konzervek, alutasakos eledelek.

4.) Egyéb eleségek:

Néha egy kis nasival is lehet kényeztetni a sünciket. Ilyen pl. a pár szem gyümölcsös műzli vagy mazsola. Persze, nem szabad nagy mennyiségekre vagy gyakori alkalmakra gondolni, noha okot bőven adnak rá. Megérdemelnék.  🙂

5.) Zöldségek és gyümölcsök:

Önmagukban ritkán esznek ilyesmit, de kis furfanggal becsempészhetjük a menübe. A kedvenc darált csirkenyak mellé nyugodtan reszeljünk nyers sárgarépát, céklát vagy édesebb almát, de az aprított, kevésbé fűszeres levesből megmaradt zöldségek is elfogynak ezzel a módszerrel. Érdekes módon a tv paprikát, uborka karikát vagy a sütőtököt magában is érdeklődéssel eszegetik. Gyümölcsök közül a banán, körte, cseresznye, szilva, őszibarack fogy igazán, de néha belerágnak más gyümölcsökbe is, pl. görögdinnye, sárgabarack,   sőt a lekvárokat is szeretik nyalogatni. :) Persze nem főételként. A túl savas,- az aprómagvas- vagy egzotikus déligyümölcsöktől azonban tartózkodjunk.

6.) Üveges bébiételek:

Az üzletekben kapható üveges bébiételek igen kiválóak, hússal vagy táppal keverve is szívesen fogyasztják a sünikék, így nem kell  vacakolni a reszeléssel, paszírozással. Különösen fontos, hogy hozzáadott tartósítószert, színezéket és egyéb káros adalékot nem tartalmaznak.

FONTOS! A SÜNIK ÉRZÉKENYEK A LAKTÓZRA, EZÉRT TEJET, TEJTERMÉKET NE ADJUNK NEKIK!

7.) Itatás:

Ha már szó esett az etetésről, ne felejtkezzünk el a sünci itatásáról sem! Nehéz kerámiatálból éppúgy itathatjuk, mint golyós vagy csapos önitatóból. (Ez utóbbiak higiénikusabbak, nem tudja összekoszolni, így biztosan lesz előtte ivóvíz „játékidőben” is. 🙂  ) Itatásra legmegfelelőbb a tisztított víz vagy szénsavmentes ásványvíz, ám ha jó minőségű a csapvizünk, azzal is nyugodtan itathatjuk süninket.

Forrás: http://www.hazisuni.hu/suniinfok/sunetlap