… betegségei

Egészségügyi problémák

Mint minden házikedvenc, sünink is megsérülhet, lebetegedhet olykor. Ilyenkor legbiztosabb, ha állatorvoshoz fordulunk. Mivel a törpesün még kevéssé elterjedt házikedvenc Magyarországon, érdemes a környékünkön felkutatni egy megbízható állatorvost, aki ért hozzájuk, ne akkor kelljen kapkodnunk, ha esetleg probléma adódik. A gyakrabban előforduló problémák a következők:

Elhízás

Mint más állatokat, így a törpesünt is veszélyezteti az elhízás. A süni elhízásának biztos jele, ha nem tud teljes labdába gömbölyödni, és elveszíti a sünikre jellemző csepp alakot. Ekkor csökkentsük a táplálék-bevitelt, figyeljünk oda méginkább a fehérjében gazdag, de zsírban szegény táplálék összeállítására. Ügyeljünk az élő eleség mennyiségére is, mert az nagyon hízlal! Bírjuk több mozgásra süninket. Ha eddig nem szereztünk be neki egy megfelelő kereket, épp ideje. Kérjünk bátran segítséget ha bizonytalanok vagyunk, hiszen az elhízás és az általa okozott problémák megrövidíthetik kiskedvencünk életét!

Tüsszögés

A törpesün tüsszögésének általában két oka lehet. Az egyik a megfázás, a másik a süni orrának irritációja. Megfázás esetén gyakori tüsszögés, és orrfolyás jelentkezik, a süni sokat nyalogatja az orrát, esetleg étvágytalan is. Ha 2-3 napon belül nem múlik el a tüsszögés vagy súlyosbodik, mindenképp állatorvoshoz kell fordulni. A süni orrát általában a túl poros vagy az illatosított alom szokta irritálni, ez akkor figyelhető meg, amikor a süni szaglászik. Ilyenkor váladékozni nem szokott az orra. A megoldás a jobb minőségű, nem préselt, nem illatosított alom beszerzése.

Hasmenés

Sok minden előidézhet a süniknél hasmenést. Például új, szokatlan vagy nem megfelelő minőségű táplálék, stressz, új helyre  költözés, komolyabb betegség…  Szerencsére az esetek többségében elég egy kis „száraztáp és friss víz” diétát tartanunk. Azonban ha 2-3 napon belül  nem múlik el, forduljunk állatorvoshoz.
Amennyiben a sünike nagyon folyékony állagú, szokatlanul büdöset, habosat kakil, ne kísérletezzünk, vigyük hozzáértő orvoshoz, mert fertőzés valószínűsíthető a háttérben.

Száraz bőr

Előfordulhat, hogy  sünink bőre túl száraz, pikkelyes, erősen hámlik, mintha korpás lenne. Ezt általában a túl poros alom vagy apróra törött forgács okozza. Fontos a kiváltó ok megszüntetése, majd egy finom fürdő után aloe spray-vel fújjuk be a süni bőrét. Akár heti két-három alkalommal is használhatjuk, amíg az elváltozás megszűnik.

Atkafertőzés

Ha a törpesüni gyakran vakarózik, bőre száraz, cserepes, esetleg foltokban hullik a tüskéje vagy kisebesedik a vakarózás nyomán a bőre, állatorvoshoz kell fordulnunk, valószínűleg atkákkal állunk szemben. A rendszeres féreghajtásban részesülő süninél viszonylag ritkán fordul elő.

Gombafertőzés

Leggyakrabban a fület érintő gombával találkozhatunk, melyet a forgács okoz. Ilyenkor a süni füle megvastagodik, vaskos felrakódások lehetnek rajta és a széle cakkos, csipkés lesz. A humán gyógyászatból is ismert gombaölő krém pár nap alatt csodát tehet, de ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, keressünk fel egy szakembert.

WHS (Whobbly Hedgehog Syndrome) „roskatag sün szindróma”

Ez egy nagyon súlyos, a törpesün lassú lebénulásával járó neurológiai betegség. Sajnos egyenlőre nem tudunk eleget róla. Az azonban bizonyos, hogy jóval nagyobb számban fordulnak elő olyan süniknél, akik beltenyésztettek. A betegség kezdődhet korán (a süni 4 hónapos kora táján) és későn (kb. 18 hónapos korban). Kialakulása előtt a legtöbb esetben megfigyelhető, hogy a süniknél az első fedezés, egy szülés vagy egy bealvási kísérlet után jelentkeztek az első tünetek.
A  WHS más bénulással járó betegséggel, sérüléssel, tápanyag,- és vitaminhiánnyal is összetéveszthető, melyek jó eséllyel gyógyíthatóak, ha szakértő kezekbe kerül a sünike.
A roskatag szindrómás süni egyenlőre nem gyógyítható, a lassan romló állapotú állatka életminőségén azonban javíthatunk.

Forrás: http://www.hazisuni.hu   és   http://torpesun.eu/torpesun/toerpesuen-gondozasa